PISTACJE

Pistacje to smaczny, zielony orzech z twardą łupiną i chrupiącym jądrem. Już ponad 10.000 lat temu pistacje były sadzone jako rośliny uprawne na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w Syrii. Do dziś są tam przysmakiem, stanowiącym część długiej historii kultury wielu krajów tego regionu.

Pistacje wzmacniają układ odpornościowy i są doskonałe w zapobieganiu przeziębieniom. Mają wysoką zawartość potasu, który odpowiada za regulację równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i obiecuje dużą pomoc w detoksykacji. Orzeszki pistacjowe są również bogate w witaminę E, witaminę B6. Witamina E działa jako zmiatacz wolnych rodników, a witamina B6 jest potrzebna do tworzenia substancji przekaźnikowych i silnego układu odpornościowego. Wiele badań wykazało, że pistacje mają pozytywny wpływ na leczenie i zapobieganie otyłości, cukrzycy typu 2 i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Dzieje się tak między innymi dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i potasu. Nie ulega wątpliwości, że pistacje są zdrowe. W końcu, jak wszystkie orzechy, zawierają one duże ilości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu mogą zapobiegać wysokiemu poziomowi cholesterolu i chorobom układu krążenia. Mogą również konkurować z innymi rodzajami orzechów pod względem zawartości błonnika pokarmowego i witaminy B.

W naszej ofercie znajdziesz:

  • ziarno pistacji prażone/surowe
  • ziarno pistacji kawałek 1/3, 2/4, 4/6, 4/6
  • Pasty z pistacji
Scroll to Top